Mollitiam går i frontlinjen för digital suveränitet
2024•09•04

Mollitiam går i frontlinjen för digital suveränitet

Trots att cybersäkerhet länge har varit avgörande för både företags överlevnad och nationens säkerhet, är införskaffandet av högsäkerhetsskydd fortfarande en komplex process. Mollitiam förenklar detta genom att vara Sveriges första heltäckande leverantör av högsäkerhetslösningar. På bara ett år har vi etablerat oss som en pionjär inom digital suveränitet, vilket innebär att säkerställa att digital information inte hamnar i orätta händer. Läs vidare för att upptäcka vad som inspirerade oss att grunda Mollitiam och hur vi förenklar cybersäkerheten.

En heltäckande IT-lösning

Tidigare fanns det ingen leverantör som kunde erbjuda en komplett lösning från start till mål. På grund av den komplexitet som införskaffandet av informationssäkerhetsskydd innebär, har organisationer ofta försökt bygga och underhålla sina egna säkerhetsnätverk. Men omvärldens krav på säkerhetsklassade IT-system förändras snabbt, vilket gör det både svårt och kostsamt för företag att hantera detta på egen hand. Lösningen blev Mollitiam, säkerhetsklassade nätverk som en tjänst.

– Allt fler inser att det inte är kostnadseffektivt att bygga säkerhetsklassade nät själva. Genom att anlita oss kan organisationer nu få en heltäckande lösning där vi tar fullt ansvar för att framställa, förvalta och granska säkra nät och infrastrukturer för säkerhetskänslig verksamhet, förklarar VD Patrik Nilsson.

Världsläget gör IT-strukturen ännu mer aktuell

Främmande makters intresse av att störa Sveriges funktion har ökat väsentligt och utgör nu det största hotet för organisationer. Mollitiam arbetar för att förebygga och hantera dessa hot genom att erbjuda robusta och flexibla högsäkerhetslösningar som ständigt utvecklas för att möta nya utmaningar. VD Patrik Nilsson, med bakgrund inom utveckling och implementering av effektiva systemlösningar i både privat och offentlig sektor, förstår de utmaningar som dagens IT-system står inför när IT-attacker blir en allt större del av vår vardag.

– Vår långa erfarenhet av att arbeta i enlighet med Sveriges lagstiftning har resulterat i en lösning som på ett mycket flexibelt och effektivt sätt uppfyller regelverken. Den är därför enkel för våra användare, trots att den bakomliggande tekniken är mycket komplex.

Digital suveränitet – en nationell angelägenhet

Digital suveränitet innebär att ha full kontroll över sin digitala information och säkerställa att den inte hamnar i fel händer. För Sverige, liksom många andra länder, är detta en kritisk fråga.

– För Sverige är det absolut nödvändigt att skydda information så att den inte hamnar under främmande makters kontroll. För företag och myndigheter är det avgörande att ha kontroll över sin data och minimera risken för extern exponering, fortsätter Patrik.

Högsäkerhetsklassade nät är en del av civilförsvaret och därigenom även en del av Sveriges totalförsvar. Och i takt med att Mollitiam växer är ambitionen att bygga ett ekosystem för att komplettera tjänsterna och stärka erbjudandet. Nu har fler i ledningspositioner insett att det är bättre att anlita ett specialiserat bolag för att skydda den mest känsliga informationen.

– Vi har en lättare dialog med våra kunder nu och fler vill prata om hur man skyddar sin data. Hoten har gått från att vara morgondagens problem till att vara en realitet, och fler blir mer uppmärksamma på att man kan drabbas av dataintrång. Det tragiska är att det ofta har hunnit gå riktigt långt innan det blir en förändring.

Informationssäkerhetsklassade nät – som en tjänst

Oavsett vilken typ av IT en organisation har, måste hårdvara, mjukvara och installationen integreras och organisationen har ofta själv ansvaret. Det innebär också att organisationen har ansvaret om IT-systemet inte fungerar, och man behöver exempelvis ringa leverantörer vid problem. Vägen till ett säkerhetsklassat IT-system måste vara enklare och kortare.

– Vi stödjer kunden genom hela processen, och får godkännande av tillsynsmyndigheten så att kunden kan känna sig trygg. Hela integrationsansvaret läggs på oss, vilket förenklar och förbättrar implementationen avsevärt.

Personer som utför dataintrång behöver inte följa några regelverk, och kommer på så vis kontinuerligt med nya sätt att stjäla information. Detta resulterar i att drabbade myndigheter och organisationer alltid ligger steget efter och därför måste vara snabbfotade.

– Vi måste ta det här mer seriöst. Hoten kommer ständigt att förändras och därför behöver vi hela tiden tänka kring hur vi kan göra säkerhetssystemet bättre. Genom att erbjuda en helhetstjänst fyller Mollitiam ett tidigare tomrum på marknaden och gör det möjligt för organisationer att fokusera på sina kärnverksamheter istället för att själva behöva hantera komplex cybersäkerhet, avslutar Patrik.